El teixit social de la ciutat es bolca en la commemoració del desè aniversari de Ràdio Sabadell 94.6

Prop de 400 persones, en la seva majoria representants d'entitats, participen a l'acte celebrat al Teatre Principal i que s'ha emès en directe pel 94.6. "Una ciutat capital com la nostra, no pot prescindir d'una emissora que expliqui el que passa", diu l'alcalde Bustos

foto de Juanma Peláez i text de Karen Madrid

Ràdio Sabadell 94.6 ha celebrat aquest vespre el seu desè aniversari amb un acte al Teatre Principal que ha reunit prop de 400 persones, en la seva majoria representants de bona part de les entitats de la ciutat, professionals vinculats actualment o històricament a l’emissora. L’acte, presidit per l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha comptat amb la participació del director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Antoni Molons; del director general de COMRàdio, Francesc Triola; i del president de la Federació de Ràdios Locals de Catalunya, Manel Ramon. També hi ha assistit representants de totes les formacions de l’Ajuntament de Sabadell, entre els quals la majoria de portaveus municipals, els diputats Carlos Corcuera i Montserrat Capdevila i la presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza, entre d’altres.

Malgrat el seu caràcter institucional, la convocatòria s’ha plantejat com un programa de ràdio i, de fet, s’ha emès en directe pel 94.6 de l’fm. Entrevistes, tertúlies i actuacions musicals s’han alternat a l’escenari del Principal juntament amb vídeos de record d’aquests 10 anys i, sobretot, un recull amb més de trenta presidents d’entitats sabadellenques que han agraït a Ràdio Sabadell 94.6 el suport que l’emissora presta al món associatiu local. Aura Costa, directora del magazín matinal A Bona Hora; i Manolo Garrido, director del magazín Tarda de Ràdio han estat els mestres d’una cerimònia en la qual han participat també els grups musicals Keympa, Irreversibles i Moments.

En aquest context, l'alcalde Manuel Bustos ha aprofitat per constatar públicament “la importància de la 94.6 per la ciutat”. “La història es construeix de moltes maneres i amb molts projectes i el que està clar és que Ràdio Sabadell forma part del sabadellenquisme" ha dit Bustos, per qui "és evident que una ciutat com la nostra, que és capital, no pot prescindir d'una emissora que explica de forma plural el que passa i que, a més, ha donat la seva primera oportunitat a molts professionals que actualment formen part d’emissores importants a escala nacional”. “Per mi és un orgull cada cop que escolto o visito una ràdio gran i em trobo amb persones que han format part de Ràdio Sabadell”. L’alcalde també s'ha mostrat orgullós d’haver "recuperat part de la història que va perdre amb el tancament de l’antiga EAJ-20" i ha recordat que gràcies a l’empenta d’aquella freqüència “ara tenim un altaveu per compartir l'orgull d'allò que fem".

Per la seva banda, el director de Ràdio Sabadell 94.6, Marc Sabater ha tingut paraules d’agraïment per l’alcalde Manuel Bustos, “principal impulsor del projecte” i per Montse Costa, actual directora de Presidència, “que va ser la persona que va muntar l’emissora des de zero”, així com per “tots els regidors i regidores de l’Ajuntament al llarg d’aquests 10 anys, tant del govern com de l’oposició, que han entès la feina de la ràdio”. El director també ha agraït els 26.000 oients que “donen sentit a la nostra feina” i, per extensió, “a una ciutat que t’ho posa molt fàcil per fer ràdio perquè és una gran ciutat, amb molt moviment i entitats molt actives”. “També vull agrair la feina que han fet i fan tots i cadascun dels professionals que al llarg d’aquests anys han passat per Ràdio Sabadell 94.6. una feina sense la qual seria impossible haver arribat fins aquí”, ha dit el director, que ha expressat la seva voluntat que RS94.6 segueixi sent “un servei públic de qualitat” i continuï garantint “el Dret a la informació, la cohesió social i el sentiment de pertinença” com fan tots els mitjans de proximitat.

Antoni Molons, director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, per la seva banda, ha dit que l’acte d’aquesta nit resumeix el que han de ser els mitjans locals. “És probable que es pugui viure sense saber què passa a milers de quilòmetres de casa, però no es pot viure sense saber què passa al costat de casa”, ha dit Molons, que també s’ha confessat “impressionat” pel Teatre Principal. "en aquest món tant globalitzat, érs molt important que es pugui sentir, i des de tot el món, el que passa a Sabadell".

Homenatge a l'antiga EAJ-20
L’acte d’aquest vespre ha començat amb un homenatge a l’antiga EAJ-20 de la mà de quatre dels professionals que hi van treballar. Es tracta de Víctor Baraona, locutor entre els anys 50 i 70; Paquita Holgado, responsable de la discoteca d’aquella emissora; Juan Sánchez, que va fer-hi de tècnic de so; i Xavi Andreu, periodista esportiu que hi va començar la seva carrera. Tots quatre han coincidit a assenyalar que “Sabadell és una ciutat de Ràdio” i han dit que se senten “molt vinculats a Ràdio Sabadell 94.6”.

La celebració també ha servit per retre un homenatge als os programes més veterans de Ràdio Sabadell 94.6: La Caixa de Pandora, d’Albert Beorlegui; i Comença la Festa, amb Carlos Fuentes i José Garcia. Beorlegui ha assegurat que el seu espai ha tirat endavant aquests deu anys gràcies a les "persones anònimes que treballen per la cultura en aquesta ciutat ". Garcia, per la seva banda, ha dit que mai s'hauria imaginat que "continuaria pujant l'escala de la ràdio durant deu anys cada cap de setmana, amb l'únic objectiu d'entretenir els sabadellencs".

Ràdio Sabadell 94.6 va iniciar les seves emissions l’1 d’octubre de 2001. Al llarg d’aquests deu anys, s’ha consolidat com un dels principals mitjans de comunicació de la ciutat, oferint un servei públic de qualitat a la seva audiència i al teixit social sabadellenc. Actualment, es tracta de l’emissora de proximitat més escoltada del Vallès Occidental i una de les primeres de Catalunya, amb 26.000 oients segons la darrera onada del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura. El Baròmetre, a més, assenyala que Ràdio Sabadell 94.6 és la primera emissora local que apareix al rànquing de les cadenes amb una millor informació de proximitat.